Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

 

PROJEKAT

Tehničko i arhitektonsko nasleđe na prugama Vojvodine

Prva pruga prošla je delom Banata 1854. godine. Prolazeći kroz Jasenovo i Belu Crkvu u Srbiji, povezala je Oravicu i Bazijaš u Rumuniji. (priče s pruge)

Železnička mreža Vojvodine

Nekadašnja železnička mreža Vojvodine (Map data © 2021 Google)

 


 

Ubrzani razvoj železničkog saobraćaja krajem XIX veka karakterističan je i za Vojvodinu, koja je do 1918. bila deo Austro-Ugarskog carstva. Na osnovu odredbi Berlinskog kongresa, Srbija se obavezala da otpočne razvoj železničkog saobraćaja. Tako je prva pruga u Srbiji, na relaciji Beograd - Niš, puštena u saobraćaj 1884. godine, a u Beogradu je 1884-85. godine završena prelepa železnička stanica.

 

PROJEKAT

Orijent ekspres prugom kroz Srbiju

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva za 2020. godinu, podržan je naš projekat: "Industrijsko nasleđe na pruzi Orijent ekspresa kroz Srbiju". Projekat se realizuje u periodu juli - decembar 2020. godine, na pruzi kojom je prolazio legendarni evropski voz Orijent ekspres. Krećući se prugom, putovali smo od Šida do Dimitrovgrada. Stali smo na više od 100 železničkih stanica i stajališta, koje smo istražili i fotografisali, dokumentujući sačuvano arhitektonsko i industrijsko nasleđe.

Beograd, Glavna železnička stanica

Prvi voz sa Glavne železničke stanice u Beogradu pošao je 3. septembra 1884. godine

Ubrzani razvoj železničkog saobraćaja krajem XIX veka karakterističan je i za Srbiju. Prva pruga u Srbiji, na relaciji Beograd - Niš, puštena je u saobraćaj 1884. godine. Železnička stanica u Beogradu završena je 1884-85. godine. Tadašnja evropska infrastruktura, uključujući i Srbiju, omogućila je da Orijent ekspres, prvi i najznačajniji evropski voz, 1885. godine počne da saobraća na relaciji Pariz - Beč - Beograd - Niš.

Od stanice do stanice

Dovršetak izgradnje pruge Beograd - Niš 1884. godine omogućio je da Orijent ekspres, prvi i najznačajniji evropski voz, 1885. godine počne da saobraća na relaciji Pariz - Beč - Beograd - Niš.

Šid - Nova Pazova

Železnička stanica Martinci, deonica Šid - Nova Pazova

Železnička stanica Martinci,
deonica Šid - Nova Pazova

Beogradske stanice

Glavna železnička stanica Beograd

Glavna železnička stanica Beograd

Beograd - Velika Plana

Železnička stanica Mladenovac, deonica Beograd - Velika Plana

Železnička stanica Mladenovac,
deonica Beograd - Velika Plana

Velika Plana - Stalać

Železnička stanica Paraćin, deonica Velika Plana - Stalać

Železnička stanica Paraćin,
deonica Velika Plana - Stalać

Stalać - Niš

Železnička stanica Korman, deonica Stalać - Niš

Železnička stanica Korman,
deonica Stalać - Niš

Niš čvor

Železnička stanica Crveni Krst, čvorište Niš

Železnička stanica Crveni Krst,
čvorište Niš

Niš - Dimitrovgrad

Železnička stanica Belo Polje, deonica Niš - Dimitrovgrad

Železnička stanica Belo Polje,
deonica Niš - Dimitrovgrad

 

 

 

 

 

Tokom putovanja prugom Orijent ekspresa, od Šida do Dimitrovgrada, zabeleženo je trenutno stanje, koje je dokumentovano i ilustrovano fotografijama i pratećim tekstovima. Dokumentaristički pristup obezbedio je autentične fotografije i zapise o pruzi, železničkim stanicama, stajalištima i pratećim objektima. Prikupljeni materijali u potpunosti su semantički obrađeni, dostupni na vebu i na raspolaganju državnim institucijama: za promovisanje kulturnih dobara u okviru aktivnosti, koje doprinose očuvanju i oživljavanju istorije srpske železnice i sačuvanog istorijskog nasleđa.

Projekat se izvodi u saradnji s Muzejom nauke i tehnike iz Beograda.

 

Pruga Orijent ekspresa kroz Srbiju