Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Narodni vez, Petačinci, Dimitrovgrad

Kako odabrati "pravi put"

Kada se napuste glavni putevi, sporijom vožnjom, biciklom ili peške, stiže se do najlepših, skrivenih mesta u Srbiji. Zato ne čudi što su baš tim mestima najlepše priče posvetili: Jovan Cvijić, pa Evlija Čelebija, Feliks Kanic, Džon Rid, Arčibald Rajs, Rebeka Vest.

Lepa mesta u Srbiji

Tajne lepih, a zaboravljenih i skrivenih mesta u Srbiji

Aldinac - Knjaževac

Stari most na ulazu u Aldinac, Knjaževac

Aldinac je slikovito, pogranično selo na srpsko-bugarskoj granici. Lepe, ponekad napuštene kuće, ostaju da čuvaju vinova loza, zdravac i šimšir.

Amajić - Mali Zvornik

Ribarske mreže, Amajić, Mali Zvornik

Amajić krene od Drine, pa se popne na vrhove Zbira, sa kojih su najlepši pogledi na Zvorničko jezero, okolna sela i bosanske planine.

Arilje

Crkva svetog Ahilija, Arilje

Arilje se poljima ogradilo prema Velikom Rzavu i Moravici, a grad se zaklonio drvoredima i velikim Gradskim parkom - tek da ostane svoj.

Crkva svetog Ilije na Gradini

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje

Crkva svetog Ilije opstaje već dugo na samom vrhu Gradine. Čisto bela i iskrena, s kamenim krovom i pogledom na sve okolo, jednostavno: prija.

Ariljski malinjaci i berba malina

Berba malina u Radoševu, Arilje

Ariljski malinjaci najlepši su na niskom, jutarnjem suncu, kada se senkama izdvoje od okoline, a ariljske maline najslađe su trećeg dana.

Banjski Dol - Dimitrovgrad

Banjski Dol, procvetalo dvorište, Dimitrovgrad

U Banjski Dol može se stići biciklom, dolinom Jerme. Sledite samo tragove trnskih majstora i bićete na pravom putu.

Beli Potok - Knjaževac

Seoski zavetni krst u bašti, Beli Potok, Knjaževac

Priča o Belom Potoku najtačnije se može ispričati foto-turom kroz selo. Ulazak u selo obeležen je znakom sa soliterima. Ne brinite, solitera nema.

Bilo - Dimitrovgrad

Bilo, bašta porodice Dimitrov

U mahalama sela Bilo bile su na ceni "bande", koje su rasturale političke mitinge na Borovskom polju. Ovih dana, u mahalama se suše šljive i peče rakija.

Bjeluša - Arilje

Centar sela Bjeluša, Arilje

Bjeluša je i prostor i selo. Bjelušu, raširenu po brdima oko Malog Rzava, nije moguće posetiti. Tajnovita Bjeluša otkriva se strpljivo - kao i svaka druga tajna.

Bliznak - Žagubica

Prelepa seoska bašta, selo Bliznak, Žagubica

U Bliznaku ljudi su podeljeni. Polovina dugo je već u Evropskoj uniji, pretežno u Austriji. Druga polovina ostala je u selu. I jedni i drugi najviše vole Bliznak.

Bočar (Bocsár) - Novi Bečej

Kapija Bajićevog dvorca s lavovima, Bočar, Novi Bečej

Za Bočar se zna od XIII veka. Velika imanja menjala su vlasnike. Novi vlasnici rušili su stare, a gradili nove, svoje dvorce.

Boljev Dol - Dimitrovgrad

Seoska kuća sa šimširom, Boljev Dol, Dimitrovgrad

Boljev Dol je prelepo selo na Staroj planini, kraj drevnog puta za Sofiju i Carigrad, kojim su prolazili Rimljani, Turci, Čerkezi, Kukljaci, Bašibuzuci.

Božinovac - Knjaževac

Panorama sela Božinovac, Knjaževac

Božinovac se od osnivanja sela nije menjao. Tu je najlepša seoska česma, koju sam ikada video, a noć je prepuna slavuja i zvezda.

Braćevci - Dimitrovgrad

Stara seoska česma, Brajćevci, Dimitrovgrad

Braćevci se nalaze na Staroj planini, u podnožju Vidiča. Prvi zapisi o selu i četiri udovice su iz 1447. godine.

Brasina - Mali Zvornik

Centar sela Brasina, Mali Zvornik

Selo Brasina spušta se sa Gučeva sve do Drine, a svaki deo sela ima svoju priču - deo scenarija za omnibus film.

Brekovo - Arilje

Dvorište na putu za Brekovo, Arilje

Za Brekovo trebalo bi putovati što sporije. Iza svake krivine otvara se pogled na neki od zaseoka, a u Brekovu u kadar ulazi i Crkva svetog Nikole.

Breznica - Žagubica

Kuća sa stogodišnjom garancijom, Breznica, Žagubica

Selo Breznica produžilo se duž Brezničke reke, pa dok je reke, dotle je i sela. Na kraju dvorišta, kraj same šume su kuće sa stogodišnjom garancijom.

Bučje - Knjaževac

Seoska crkva, Bučje, Žagubica

Deo života Bučja odvija se kraj puta Boljevac – Knjaževac. Onaj drugi, zanimljiviji i tajanstven, odvija se od podnožja ka vrhovima Tupižnice.

Budišić - Mali Zvornik

Panorama Drine, selo Budišić, Mali Zvornik

Prostori sela Budišić potpuno su neuravnoteženi. Manji deo je prema Drini, veći u brdima. Ravnotežu, međutim, uspostavljaju pravilno raspoređene panorame sela.

Caparić - Ljubovija

Kuća u jesenjim bojama, Caparić, Ljubovija

Caparić je slikovito selo, okruženo spektrom boja i oblika šuma, njiva i vinograda, poređanih po sunčanim brdima - sve do okolnih zaseoka.

Crkva svete Trojice u Bjeluši

Crkva svete Trojice u Bjeluši, Ljubovija

Crkva svete Trojice naizgled je sasvim obična. A kad se uđe u portu, u njoj se razvija više neobičnih, omnibus priča: o crkvi i ljudima koje je povezala.

Crnča - Ljubovija

Kuće na ulazu u selo Crnča, Ljubovija

Ako se pođe od obale Drine, pa preko Jagodnje do Mačkovog kamena, sve vreme ste u Crnči. Ponekad se okrenite i pogledajte maglovitu Drinu.

Culine - Mali Zvornik

Panorama sela Culine, Mali Zvornik

Pored Drine je usko Culinsko polje, a od seoske crkve počinje blagi uspon ka zaseocima Culina, rasutim sve do Čavčića.

Čitluk - Mali Zvornik

Sojenice na Drini, Čitluk, Mali Zvornik

Čitluk je oduvek bilo malo selo. To, međutim, nije smetalo da Donji Čitluk prisvoji deo Drine, a Gornji zauzme Amajićke njive ispod Kuta.

Dobrače - Arilje

Panorama sela Dobrače, Arilje

Teško je reći šta je u Dobračama najlepše. Da je priča o više sela, rekao bih: sva su lepa. U ovom slučaju lepi su kanjon Panjice, Dobračko polje i sve ostalo.

Donja Borina - Mali Zvornik

Centar sela Donja Borina, Mali Zvornik

Donja Borina prati tok Borinjske reke: od crkve i fudbalskog terena, pa uz reku pored vodenice i dalje. Ako poželite, možete pohađati ubrzani kurs kovanja "damaskus" noževa.

Donja Sokolovica - Knjaževac

Panorama sela Donja Sokolovica, Knjaževac

U Donjoj Sokolovici uspešno se gajila „oblačinska višnja“. Ovih dana crtaju se ruže vetrova, ali klima više prija višnjama i Najdanovim krugovima.

Donja Trešnjica - Mali Zvornik

Volovska kola, selo Donja Trešnjica, Mali Zvornik

Selo Donja Trešnjica zauzima doline Boranjske i Male reke. Nastala je pre više od 200 godina, kada su zasađene i lipe, koje još uvek cvetaju u centru sela.

Donji Krivodol - Dimitrovgrad

Panorama sela Donji Krivodol, Dimigrovgrad

Donji Krivodol je staro selo, na raskrsnici drevnih puteva. Najlepši je kraj Visočice: danju zbog belih kuća na obali, noću zbog pogleda na zvezde.

Gornja Trešnjica - Ljubovija

Centar sela Gornja Trešnjica, Ljubvovija

Gornja Trešnjica počinje skoro na samoj obali Drine, širi se dolinom reke Trešnjice sve do Klisure reke Trešnjice - specijalnog rezervata prirode.

Gradište - Knjaževac

Prelepa bela kuća, obrasla vinovom lozom, Gradište, Knjaževac

Gradište je jedno od 22 sela u knjaževačkoj oblasti Zaglavak. U okolnim rekama i potocima živi rečni rak, a rudnik zlata, srebra, bakra i olova više ne radi.

Grapa - Dimitrovgrad

Kuća čatmara, Grapa, Dimitrovgrad

Bujna vegetacija, a potoci teku skoro svakim sokakom. Kada ovlada nesnosna, letnja vrućina, dođite u Grapu. Osim toga, u Grapi je ljubav slatka.

Grivska - Arilje

Panorama Grivskog polja, Grivska, Arilje

Grivska je kao pozorišna bina. Pre podne na sceni je Donje polje, popodne Gornje polje. Izložba Tomosovih mopeda je od 9-11h, ulaz je slobodan.

Izvarica - Žagubica

Tradicionalna kapija od cigala, Izvarica, Žagubica

Izvaricu okružili su reka Mlava i brdo Taoci. Ostavili su dovoljno prostora da se napravi selo, zaseju kukuruz, pšenica i livade s pogledom na selo.

Jošanica - Žagubica

Panorama sela s ružom puzavicom, Jošanica, Žagubica

Jošanica se pomerila s glavnog puta. Kuće s malim, seoskim baštama i vinjagama izmestila je iz centra. A kraj ograda mirišu ruže na slatko.

Kanjon reke Panjice, Dobrače

Vodopad reke Panjice, Dobrače, Arilje

Kad reka Panjica stigne nekim tajnim putevima do Vodene pećine, svoj dolazak najavljuje spektaklom: kaskadama i vodopadom.

Krepoljin - Žagubica

Centar Krepoljina, Žagubica

Krepoljin je bio opštinska varoš. Opštine više nema, tu su krepoljinske kafane. A put Petrovac - Žagubica podseća na jedno od vrtoglavih čuda bečkog Pratera.

Krupaja - Žagubica

Panorama Krupaje, Žagubica

U Krupaji smenjuju se kuće s davno izlivenim, betonskim ogradama i kuće dospele iz cele EU. A u centru sela je najiskrenija priča o dedi i unuku.

Kruščica - Arilje

Panorama brdovite Kruščice, Arilje

O Kruščici ništa se ne može saznati dok se ne popne na neko od seoskih brda. Možda je najbolje poći kroz šume i preko brda, putem iz Severova.

Kumane (Kumán) - Novi Bečej

Centar sela Kumane, Novi Bečej

Kumane je lepo, banatsko selo. Od kada se preselilo sa obala Tise, u selu vladaju urbanistički, komunalni red i bele ili pastelno okrečene kuće.

Laznica - Žagubica

Nove EU kuće, Laznica, Žagubica

Laznica jedno je od većih homoljskih sela. Nove kuće su u sokacima s pogledom na centar. Laznička polja idu sve do Valja kum Peštera.

Lepena - Knjaževac

Drvoseče iz Lepene, Knjaževac

Ako prolazite kroz Lepenu, zastanite i popričajte s meštanima. Ili, nekog lepog dana krenite biciklom baš za Lepenu. Prijaće i vožnja i tišina u selu.

Lipa (Lipe) - Žagubica

Seoske livade, Lipa, Žagubica

Na mestu, na kome je nastalo selo Lipa, bile su lipe i reka Lipa. Sela više nema. Ostale su lipe i reka Lipa - da se selo ne zaboravi.

Mačkov Kamen - Ljubovija

Spomen kosturnica, Mačkov kamen, Ljubovija

Mačkov kamen (kota 924), mali prostor od desetak km2 bio je u septembru 1914. godine poprište jedne, verovatno, najtragičnije bitke u Prvom svetskom ratu.

Mali Zvornik

Mali Zvornik, hidroelektrana i Zvorničko jezero

Mali Zvornik jedan je od najmlađih gradova u Srbiji. Ima svoju hidroelektranu, svoje majdane, svoj Tajni grad, deo Zvorničkog jezera i Drine. Osim toga, mnogo voli da se slika.

Manastir Klisura - Dobrače

Manastir Klisura, Dobrače, Arilje

Manastir Klisura sklonio se u stranu, uz samu ivicu Brusničkog krša. Nije pomoglo. Pljačkan je i paljen. Nakon svega, opet živi i lepo je posetiti ga.

Manastir Sveta Trojica - Čitluk

Manastir sveta Trojica, Čitluk, Ljubovija

Manastir Sveta Trojica u Čitluku nastavlja viševekovni duhovni život čitlučkih crkvi, a posetioce srdačno dočekuje igumanija Jefimija.

Medveđica - Žagubica

Kuće u centru sela, Medveđica, Žagubica

Medveđica je čarobno mesto s livadama, potocima i vodenicom. Možda baš zato, ispod stogodišnjih vinjaga vise bosiljak i neke vrlo čudne travke.

Milanovac i Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo, Milanovac, Žagubica

Milanovac se naselio kraj reke Krupaje, prisvojivši čarobno Krupajsko vrelo. Namerno, reka baš kraj Milanovca pravi luk i ostavlja prostor za kuće i njive.

Milatovac - Žagubica

Seosko dvorište, Milatovac, Žagubica

Prateći reku, Milatovac se povukao s puta na kraj kotline, a reka je dobila ime. Moguće je da se jedno strašilo nađe u njujorškom muzeju MOMA.

Novi Bečej (Törökbecse)

Letnje jutro u Novom Bečeju

Novi Bečej ima Tisu i divan Tiski kej. Polazeći od centra, pružaju se ulice, svaka lepša i duža od one prethodne - sve do Vranjeva.

Novo Miloševo (Beodra)

Malo drugačiji pogled na crkvu Marije Magdalene, Novo Miloševo, Novi Bečej

Novo Miloševo zaokružilo je dva mesta: Beodru i Karlovo, u kojima se istorija doživljava kroz snimljene i nesnimljene filmske priče.

Osanica i Osanička klisura

Najlepši dečiji osmeh u tradicionalnoj kolevci, Osanica, Žagubica

Osanica je autohtono vlaško selo. Ima Osaničku reku i klisuru - Prerast Kasonje. Zbog magije ili lepote, rekom i klisurom prolazi se bez obuće.

Pešterska visoravan

Pešter, panorama sela Ugao

Pešterska visoravan nalazi se u jugozapadnoj Srbiji. Zatalasani, kraški reljef prostire se na nadmorskoj visini između 1100-1250m.

Petačinci - Dimitrovgrad

Kuća ispod stenovitog, planinskog vrha, Petačinci, Dimitrovgrad

Petačinci su najjužnije selo dimitrovgradske opštine. Nalaze se pored reke Jerme, uz samu bugarsku granicu, a ceo život stane na 5-6 fotografija.

Planinica - Dimitrovgrad

Lepe tradicionalne kuće, Planinica, Dimitrovgrad

Planinica je više puta deljeno selo, u blizini Dimitrovgrada. U Planinici rađaju najbolje šljive, a energetski pasoš kuća postoji od osnivanja sela.

Pogled - Arilje

Lepe, stare seoske kuće, Pogled, Arilje

Selo Pogled spušta se s vrhova Klokoč i Pogled na sve strane sveta. Kad stigne do dva Rzava, pa ne može dalje, krene preko rzavskih plaža sve do Arilja.

Postenje - Ljubovija

Jesenja panorama sela Postenje, Ljubovija

Dok obilazim sunčane zaseoke Postenja, pitanje: „Ko je i kako, mnogo davno i baš ovde, pronašao olovnu rudu ceruzit?“, ostaje bez odgovora.

Prača - Dimitrovgrad

Tradicionalna kuća i dvorište, Prača, Dimitrovgrad

Prača je lepo selo, ispod Borovskog polja. Na putu je moto-krosa i biciklističkih staza. A kada su ljudi odlazili iz Prače, za njima su polazile i njihove kuće.

Putem za Majdanpek

Majdanpek, centar grada sa jedinstvenom crkvom

Na putu za Majdanpek vreme se vraća do praistorije. Čini se da se ništa nije promenilo: ni predeli, a ni gostoljubivost ljudi, koje srećemo.

Radalj - Mali Zvornik

Crkva u centru sela Radalj, Mali Zvornik

Geografija sela Radalj kao da je prepisana iz Cvijićevog udžbenika. Tu su mineralni banjski izvori, skupoceni granit, bogati vodotokovi i sasvim magične Viline vode.

Radobuđa - Arilje

Panorama sela Radobuđa, Arilje

U Radobuđi su se prošlost i sadašnjost razišli. Prošlo vreme zastalo je jednog oblačnog, jesenjeg dana. Sadašnje je počelo s prvim cvetom šljiva.

Radoševo - Arilje

Seosko dvorište, Radoševo, Arilje

U Radoševu ima spomenika krajputaša i malinjaka, novih i starih, obnovljenih kuća. A sa brda, iznad centra sela, jedan je od najlepših pogleda.

Ribare - Žagubica

Panorama sela Ribare, Žagubica

Ribare se zapetljalo s Mlavom. Gornja i Donja Mala izdelile se na manje mahale, tek da se niko ne snađe. Mir se može naći tek na Šupljaji.

Rujevac - Ljubovija

Jutarnja panorama sela Rujevac, Ljubovija

Rujevac čine zaseoci, raspoređeni po obroncima Azbukovice. U rujevačkim Vinogradima nema grožđa, ali ima skupog antimona.

Sakar - Mali Zvornik

Vlaške Njive, visoki zaseok Sakara, selo Sakar, Mali Zvornik

Selo Sakar izmestilo se na obalu Drine i Zvorničkog jezera. U brdovitim delovima sela još uvek su stogodišnje planinske kuće - primeri lepog, narodnog graditeljstva i sačuvanog znanja.

Selenac, Crkva brvnara

Crkva brvnara, Selenac, Ljubovija

Selenac čine zaseoci, šireći se po padinama Jagodnje sve do Mačkovog kamena, a selenačka Crkva brvnara uklapa se u sva godišnja doba.

Selište i Homoljska potajnica

Centar sela, Selište, Žagubica

Selište je van glavnih puteva. Moguće je da je baš zbog toga Homoljska potajnica odlučila da baš tu prepoznaje dobre ljude.

Severovo - Arilje

Pogled na jedan od zaseoka Severova, Arilje

U Severovu svaka familija ima svoje brdo: s belom kućom, malinjakom, livadom, šumom. Poslednja vodenica na Derventi radi, a vampire niko ne pominje.

Sige - Žagubica

Reka Krupaja u centru sela Sige, Žagubica

Deo Siga smestio se kraj korita Krupaje. Za neke nije bilo mesta, pa je Krupaja napravila adu. Ni to nije dovoljno, pa se deo sela širi po brdu s pogledom.

Slivnica - Dimitrovgrad

Kuća s ćoškom, Slivnica, Žagubica

Neke mahale Slivnice su u brdu, mahala Bukov Dol pružila se kraj puta, pa sve do bugarske granice. Kroz Bukov Dol se oduvek prolazilo, lepo je jednom i zastati.

Soko grad - Ljubovija

Kapelica na putu i manastirski krst na vrhu, Soko grad, Ljubovija

Soko grad izdiže se iznad manastira svetog Nikolaja i doline Sokolske reke. U zaleđu Soko grada, prema selu Laze, skriva se jedinstven kolaž boja i oblika.

Spomenici krajputaši - Arilje

Spomenici krajputaši, Radoševo, Arilje

Spomenici krajputaši sada su stogodišnjaci. Nalazim ih u vrzinama i šančevima, ili zaturene, na samom kraju seoskog groblja.

Suvi Do - Žagubica

Seosko dvorište, Suvi Do, Žagubica

Suvi Do čine akvarelne slike: nijanse zelene. Akcenti su bele kuće. Ljudi, rođeni u selu, žele da Suvi Do sačuvaju od zaborava.

Svrljiška Topla - Knjaževac

Svrljiška Topla, raskrnica na putu za Knjaževac

Ne znam da li je Svrljiška Topla „centar sveta“. Znam da su tu vazdušna banja na Varničkom vrhu, ribolov u Svrljiškom Timoku i lov na divlje svinje.

Uzovnica - Ljubovija

Centar sela sa spomenikom i crkvom, Uzovnica, Ljubovija

Uzovnica se raširila od Drine do azbukovačkih brda. Polja su šarena od cveta duvana, a beli, peščani sprudovi na obali Drine trenutno miruju.

Veleš - Ljubovija

Panorama sela Veleš, Ljubovija

Veleš je prelepo selo, ispod brda Ćuver. Dvorišta su stalno osunčana i svako je s pogledom na Drinu i bosanske planine u jutarnjoj magli.

Velika Reka, Mali Zvornik

Panorama sela Velika Reka, Mali Zvornik

Selo Velika Reka kreće od Drine, pa se koritom Velike reke penje padinama Azbukovice, prema Mačkovom kamenu.

Visočka Banja - Arilje

Kanjon Velikog Rzava, Visočka Banja, Arilje

Visočka Banja nalazi se u klisuri Velikog Rzava. Nekada su se tu spuštali i kampovali ribolovci. Danas je ribolov zabranjen, a ljudi i dalje dolaze.

Visoka - Arilje

Panorama sela Visoka, Arilje

Visoka je selo sećanja. Kad se neko vrati, okreči kuću i uredi baštu. Onima, koji se nikada nisu vratili, podignuti su spomenici i spomen-česma.

Vlaško Polje - Knjaževac

Seoska kuća s vinjagom, Vlaško Polje, Knjaževac

U Vlaškom Polju svaka kuća ima svoj osunčani brežuljak, s pogledom na ostatak sela i zid Tupižnice.

Vlkovija - Dimitrovgrad

Prelepo dvorište s vratnicama i belom kućom, Vlkovija, Dimitrovgrad

Na 24km severoistočno od Dimitrovgrada, na Staroj planini, sklonila se Vlkovija - lepo i mirno selo, s duhom (lepih) prošlih vremena.

Voljevci - Mali Zvornik

Panorama sela Voljevci, Mali Zvornik

Voljevci su lepo selo, a jedinstvene poglede na rasute kuće, seoske njive, Drinu i bosanske planine ne može da pokvari ni oblačno vreme.

Vrane - Arilje

Pogled na deo sela i preko Velikog Rzava, Vrane, Arilje

Ako bih se ikada selio, odabrao bih neku od padina starog dela sela Vrane. Zbog slobodnih pogleda na sunčana ili maglovita ili snežna polja pored Rzava.

Vranjevo - Novi Bečej

Katolička crkva u Vranjevu, Novi Bečej

Vranjevo je ostalo na periferiji Novog Bečeja. Sačuvalo je mir i eleganciju nekadašnje ambijentalne celine i priče o izuzetnim intelektualcima.

Vrapča - Dimitrovgrad

Ružine ponjave, tkane u mladosti, Vrapča, Dimitrovgrad

Vrapča je lepo, usamljeno selo, na južnom kraku puta Via Militaris, vekovima deljeno srpsko-bugarskom granicom.

Vukovac - Žagubica

Seosko dvorište, Vukovac, Žagubica

Vukovac se često selio. Malo gore, malo dole, pa je zastao kraj Vukovačke reke. A kuće, sokaci i obala reke su birani akvarel motivi.

Žagubica i Vrelo Mlave

Ulica kralja Milana, Žagubica

Žagubica se nalazi na toboganu Petrovac - Bor, na Vrelu Mlave. Kad isprati Mlavu, širi se prema lipama u porti crkve. U Žagubici još uvek „Albus je odličan“.

Zubetinac - Knjaževac

Procvetala seoska bašta s pogledom na Crni vrh, Zubetinac, Knjaževac

U Zubetincu će vas sačekati blaga mikro-klima, širok pogled na polja i Staru planinu, a domaćini će prirediti poseban, spontani etno performans.